grip-soguk-alginligi-influenza-gribal-enfeksiyon-grip-asisi-gripten-korunma-yollari-endikasyon-ilac-bilgi-kaynagi
grip-soguk-alginligi-influenza-gribal-enfeksiyon-grip-asisi-gripten-korunma-yollari-endikasyon-ilac-bilgi-kaynagi


Grip (influenza) Nedir?

Grip ve Soğuk algınlığı arasındaki fark nelerdir?

Grip Nasıl Tedavi Edilmelidir?

Grip Aşısı yaptırmalımıyım?

Grip Nedir?

Grip, influenza isimli virüsün neden olduğu

, halsizlik, şiddetli kas eklem ağrıları, 39 derece üzeri ateş, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler gösteren bulaşıcı bir hastalıktır. Grip enfeksiyonu özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde; çocuklar, yaşlılar, kronik rahatsızlıkları olan kişiler, örneğin; kalp, akciğer hastalıkları, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olan kişilerde ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle aslında grip mikrobu hafife alınmayacak kadar önemli bir virüs ve enfeksiyondur. Gribal enfeksiyon aslında halk arasında soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır. Grip aslında soğuk algınlığının daha ağırlaşmış halidir. Soğuk algınlığı daha çok hafif atlatılan bir rahatsızlıktır. Daha çok nezle gibi burun akıntısı, boğaz yanması, aksırık, hapşırık gibi belirtileri olabilir. Grip ise halsizlikle başlar ve kısa zamanda vücut ısısının yükselmesine ve ateşinizin 39 derecenin üzerine çıkmasına sebep olur ve vücudun bağışıklık sisteminin güçsüzleşerek sizin hastalanmanıza neden olur. Özellikle çocuklar ve yaşlılarda grip daha iyi gözlenmeli ve takip edilmelidir, çünkü çocuklarda grip gençlere oranla daha ağır geçmektedir. Bağışıklık sistemi düşük çocuklarda özellikle astım hastalığı olan çocuklar için grip çok riskli bir enfeksiyondur. İşte grip enfeksiyonunun belirtileri ve etkileri  başlıca sebepleri bunlardır.

Grip ve Soğuk Algınlığı arasındaki farklar nelerdir?

Grip ve soğuk algınlığı birbirine çok benzese de aslında birbirinden farklı iki ayrı solunum yolu hastalığıdır. Grip ve soğuk algınlığı arasındaki farkların neler olduğunu sizler için detaylı olarak aşağıdaki tabloda detaylı olarak açıkladık. Sizler için da açıklayıcı olacağını düşünüyoruz. Gripte öksürük olur fakat genelde bronşları tahriş edebilecek yoğunlukta olmaz. Hiç ilaç kullanılmasa bile en fazla 7 ila 10 gün arasında bir sürede istirahat edilerek atlatılabilir.

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞI ARASINDAKİ FARKLAR
GRİP SOĞUK ALGINLIĞI
ATEŞ 38 – 39 DERECE VE ÜZERİ NADİR
BAŞ AĞRISI SÜREKLİ NADİR
EKLEM AĞRISI GENEL AĞRI GENELLİKLE AZ
YORGUNLUK 2-3 HAFTA HAFİF
BURUN TIKANIKLIĞI BAZEN GENELLİKLE
HAPŞIRMA BAZEN GENELLİKLE
BOĞAZ AĞRISI BAZEN GENELLİKLE
ÖKSÜRÜK GENELLİKLE NADİR
KOMPLİKASYONLARI BRONŞİT, ZATÜRRE SİNÜZİT, KULAK AĞRISI
ENGELLEMEK AŞILAMA VE GRİBAL İLAÇLAR GENELLİKLE İLAÇ KULLANILMAZ

Grip nasıl tedavi edilmelidir?

Grip için aslında birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır, ancak semptomlarını pek çok farklı yöntem önerilebilir. Günümüzde gribal enfeksiyon için birçok anti-viral ilaç üretilmektedir. Ancak bunları doktor tavsiyesine göre belirleyip kullanılması uygundur. Kendi kendimize ilaç kullanmamalıyız. Yine reçeteli olarak satılan anti-viral ilaçlardan bazıları grip başlangıcında, grip süresini kısaltmaktadır. Özellikle anti-viral ilaçları ilk 48 saat içerisinde alırsak ciddi anlamda gribal enfeksiyonun ilerlemesini engeller. Soğuk algınlığı ve girip ilaçları ateş, burun tıkanıklığı, öksürük gibi belirtileri azaltsa da tam olarak tedavi etmez; sadece grip sürecini daha rahat atlatmanıza yardımcı olacaktır. Dekonjestan ilaçlar burun içindeki şişmiş mukozaları küçülterek rahat nefes almanıza yardımcı olur. Ayrıca serum fizyolojik burun spreyleri, yani okyanus suyu spreyleri diye bildiimiz burun spreyleri de solunum yollarının açılması ve rahat nefes almamıza yardımcı olabilecek ürünlerdir. 4 yaş altındaki çocuklarda mecbur kalınmadığı sürece öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları kullanılmamalıdır. 4 – 6 yaş arası çocuklarda ise mutlaka doktor tavsiyesi dikkate alınmalı ve doktor tavsiyesi olmadan soğuk algınlığı ve grip ilaçları kullanılmamalıdır.

Grip tedavisinde Antibiyotik kullanılır mı?

Grip hastalığına neden olan Influenza virüsünün vücudun bağışıklık sistemini güçsüz bırakmasından kaynaklanan grip hastalığı aslında vücudun direncinin arttırılması antibiyotik kullanılmasından daha iyidir, bu yüzden doktorlar grip ve influenza virüsünün neden olduğu bu hastalığın tedavisinde antibiyotik kullanımını mecbur kalınmadığı sürece tavsiye etmezler. Bu nedenle çok mecbur kalınmadığı sürece antibiyotik kullanılmamalıdır. Ancak kronik rahatsızlığı olan hastalarda diyabet, astım, kalp rahatsızlığı v.b kronik rahatsızlığı olan hastalarda bazen uygun görülmektedir. Ama yine de doktor kontrolünde ve doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır.

Grip Aşısı nedir? Grip aşısı gribe neden olabilir mi?

grip-soguk-alginligi-arasindaki-farklar-influenza-gribal-enfeksiyon-grip-asisi-gripten-korunma-yollari-endikasyon-ilac-bilgi-kaynagi-icerik-imageGrip aşısı gripten korunmak için uygulanan yöntemlerden sadece biridir. Grip aşısı yaptırmak mı yoksa yaptırmamak mı diye tartışıp durur insanlar, grip aşısı aslında gribi tedavi etmek için değil, vücudu gribe karşı bağışıklık sağlaması amacıyla üretilen bir aşıdır. Grip aşısı bir önceki yıl içerisinde gribe neden olmuş virüslerin laboratuvar ortamında aşı olarak hazırlanması ile gerçekleşir. Grip aşısı yapıldığında, grip aşısı bağışıklık sistemini tetikleyebilir ve böylece kas ağrısı yada düşük dereceli ateş gibi hafif belirtileri olabilir. Halk arasında yanlış bilinen en önemli konu ise grip aşısı uygulanan kişi grip olmayacağını düşünmesidir. Bilinmelidir ki grip aşısı olan bir kişinin grip olma olasılığı yine de mevcuttur. Çünkü aşı bir önce ki yılda olan grip virüslerine endikedir, yani bu yıl yeni bir grip virüsü türemişse aşı buna etki etmeyebilir. Ve grip olma ihtimaliniz olabilir ama genellikle grip aşısının etkisinin olumlu olduğu bilinmektedir. Tabi ki grip aşısına gerek olmadan kendi bağışıklık sistemimizin grip enfeksiyonunu vücuttan atması en sağlıklı yöntemdir. Ama eğer kronik bir hastalığınız varsa doktorunuzun tavsiyesiyle grip aşısı yaptırmanız doğru olacaktır.

[images_grid type=”carousel” carousel_effect=”cover” auto_slide=”yes” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”no” source=”media: 4288″][/images_grid]

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz